Gondolatok a sörfőzésről

Avagy hogyan főzhettek sört ti is otthon

Második lépés: Szűrés és Máslás

2019. november 11. 16:01 - Seri_

Ha előkészítettük a keményítőket a malátában, akkor itt az edeje, hogy kinyerjük a magokból.

Ezt két lépésben fogjuk megtenni:

  • Első körben a malátánkat leszűrjük
  • Majd máslással a magokban még megmaradt cukrokat is kinyerjük
  • Végül az eredményt ellenőrízhetjük

Amire szükségünk lesz

  • Előkészített sörlé
  • Edény, melybe a szűrt sörlé kerül
  • Szűrő (a főzés méretétől függő méret)
  • Hőmérő
  • Sűrűségmérő és mérőhenger
  • Hőálló mérőpohár vagy merőkanál
  • Kisebb, 3-5-10L körüli edény (függően a főzés méretétől)

20191011_194857_2.jpg

 

Szűrés

Az első lépés a 78°C-os sörlevelet egy szűrőn keresztül átöntjük. Egyszerűen hangzik? Az is! De van, amire oda kell figyelnünk: Először is a hagyományos műanyag szűrők nem javasoltak. Egyrészt a malátának komoly súlya van, amit nem fog tartósan bírni, másrészt ezeket a műanyagokat nem meleg folyadékokhoz tervezték, könnyen meglágyulnak, illetve káros anyagok oldódnak ki. Kisebb mennyiségnél egy fém tésztaszűrő tökéletes választás lehet (én használtam már IKEA-s párolóbetétet is), nagyobb mennyiségekkel ajánlott készíteni vagy beszerezni egy, a célra készített szűrőt.

Én saját magamnak készítettem egyet, ami a fenti képen is látható. Nem sokára a teljes folyamatot fel fog kerülni!

De tekintsük át, hogy is működik a szűrés! Hiszen bármelyik eszközt is választjuk, nem kell apró lukú eszköznek lennie. Miért?

A szűrőt igazából csak a maláta összefogására használjuk, az igazi szűrő funkciót maga a maláta fogja betölteni. A kiválasztott szűrőedényünk alján a maláta összegyűlik, és össze tömörödik, ez által egy megfelelően sűrű közeget hoz létre. Az ezen átfolyó nedvesség egyfelől tisztul a szemcsés anyagoktól, másfelő lútjaközben kioldja a cukrokat a magokból.

Hasonlóan működik, mint az föld mélyebb rétegeibe összegyűlő ásványvizek, vagy az akváriumi vízszűrők.

Ehhez az elején érdemes átmerni a sörlevünket a szűrőbe, Ezt követően (ha használunk szűrő vödröt,) hagyjuk kicsit leülepedni, tömörödni. 10perc múlva már boldogan hallgathatjuk, ahogyan a csapot megnyitva elkezd zubogni a malátalevünk.

Az elején zavarosabb, darabosabb lötyi fog jönni, ezt üntsük vissza a tetejére, hogy "rendesen" meg legyen szűrve.

20191011_200503_2.jpg

Fontos dolog, hogy fizikailag ne nyomkodjuk, legyünk türelemmel. Amellett hogy a sörlének sem tesz jót, könnyen balesethez vezethet, és tönkretehetjük a szűrőt. És nagyon kellemetlen érzés, amikor a törött szűrővel együtt mi is a fazékban landolunk, és kiborítva azt az addigi munkánkat tönkre tesszük, és több liter malátalevet szedhetünk össze a leghülyébb megoldásokkal a padlóról. Higgyétek el, tapasztalat.

Máslás

A máslás a fent említett módszert alkalmazza, azonban itt tiszta vizet adunk a rendszerhez.

Melegítsünk fel annyi vizet 78°C-ra, amennyi a (tervezett sörmennyiség + 15%)-hoz hiányzik (Azaz: Szűrt sörlé + máslóvíz = tervezett sörmennyiség + 15%). Közel azonos mennyiséget fogunk felhasználni, mint a szűrés után marad. Célunk a cukrok minél jobb kimosása a gabonából. Hogy miért kell az a +15%? Mert a komlóforralásnál rengeteg víz elpárolog.

Több féle módszer létezik a máslás pontos menetére, én ötvözni szoktam: Amikor már a folyadék fogytán van a cefréről, edényt cserélek, és hozzáadom a rendszerhez a meleg vizet. Megvárom, amíg az összes folyadék lefolyik róla, és azt a végén visszatöltöm a magokra. Kicsi ülepedés után hagyom ezt is lefolyni az eredeti edénybe. Ha ez az adag is megvan, akkor készen is vagyunk!

Ipari körülmények között 3 vagy 4 alkalalommal is történhet a máslás, házi sörfőzők azonban csak egyszer teszik ezt meg. Hogy miért? Egyfelől időigényes meló, mivel a gabonarétegen nem túl gyorsan folyik át a víz. Másrészt minden máslásnál csökken a kioldott cukrok mennyisége is, így egyre hatékonytalanabb.

Mivel ez a lépés nem kíván olyan nagy figyelmet, így (ha egy nap többet főzök) a következő sört általában a szűrés megkezdésekor odateszem. Természetesen ehhez kétszer annyi edény, és kicsit több gyakorlat kell, viszont nagyban növeli a hatékonyságunkat.

Ellenőrizzük magunkat

A szűrés és máslás végeztével ellenőrizhetjük magunkat egy sűrűségmérő segítségével. Merjünk ki és hagyjunk nagyjából 2dl malátalevet hűlni, majd öntsük a mérőhengerbe. Tegyük bele a sűrűségmérőt, és olvassuk le! (Az az érték kell nekünk, ahol a folyadék felszíne elmetszi a skálát) Ha ez megvan fontos a hőmérsékletét is megmérni. A sűrűségértékek általában 20°C-n vannak feltűntetve, más hőmérsékleten korrigálnunk kell.

Ezt a sűrűségértéket még a forralás során lévő vízveszteség is fogja befolyásolni, így kis eltérés miatt nem kell aggódni! Könnyen megbecsülhetjük, mennyi lesz a végleges sűrűség (sűrűség legyen 1.xxx formátumban)

(<pillanatnyi sűrűség> * <mennyiség> - (<mennyiség> - <tervezett mennyiség>))
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
<tervezett mennyiség>

Ha ezzel megvagyunk, kezdhetjük mérni a komlót! De azt már csak a következő bejegyzésben :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisorfozes.blog.hu/api/trackback/id/tr5815189520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása