Gondolatok a sörfőzésről

Avagy hogyan főzhettek sört ti is otthon

Előkészületek

2019. szeptember 17. 15:02 - Seri_

Mindenki azt gondolja, hogy a sörfőzés úgy indul, hogy reggel felkelek, megiszogatom a kávémat, beállok a kondér mellé, aztán had szóljon. No, aki úgy gondolja, hogy így fog történni, annak van egy rossz hírem: A sörfőzést egy kis matekkal és bevásárlással elő kell készíteni. A legjobban akkor járunk, ha a főzés előtt 2-3 nappal összeszedjük mit szeretnénk.

Az se felejtsük el, hogy az erjesztéshez szükségünk lesz 3 hétig egy stabil, nagyjából 17-22°C körüli helységre!

0. lépés: Engedélyeztetés

Első lépésünk, hogy kérjünk engedélyt a sörfőzéshez a legfelsőbb hatóságtól: A feleségünktől / barátnőnktől / édesanyánktól (amennyiben még otthon laknál), és egy úttal garantáljuk a takarítást utána. Ez a lépés nagyon fontos, főleg az első főzés előtt komoly kellemetlenségektől kímélhetjük meg magunkat, ha a fentiek bármelyike kijön a konyhába (jelezném, elég jó esély van rá, nem 5 perc lesz), szívrohamot fog kapni a sörtől csöpögő tűzhely, konyhaajtó és padló láttán.

A mai magyar szabályozás szerint bejelentési kötelezettségünk van a főzés megkezdése előtt. Erről további információt nem tudok nektek adni, rám jelen helyzetben nem a magyar szabályozás vonatkozik. További információt találtok itt: https://www.sorfozes.com/sorfozes-otthon-torveny

1. lépés: Tervezés

Ezt követő lépés a sörünk megtervezése. Első alkalmakkor ajánlott már kész receptet használni, később elkezdhetjük a saját receptjeinket megalkotni.

Nagyon sok (jó) receptet találhatunk sörfőző magazinokban és -könyvekben, válogathatunk a BrewersFriend vagy a Home Brewers Association oldalán, illetve a legnagyobb kedvenceimet (ahogy nálam bevált) feltöltöm ide is a Receptek alá. Ajánlott mások által megfőzött és értékelt recepteket használni.

Én az első alkalommal egy egyszerű SMaSH IPA recepttel kezdtem. Hogy miért? Két okból is: Egyrészt az IPA egy erősen komlózott típus, ami erősen hozzájárul, hogy a sörünk nehezebben fertőződjön be. Másrészt kezdésnek a SMaSH receptek anyagilag is jobban megérik: Bár több komlót igényel, de egy félét, ami a kezdetekkor nagy előny, mivel komlót relatíve nagy tételben lehet venni, 50-100 grammos kiszerelésben. Így olcsóbb a sokszor 10g-tól az egyszer 40-50g.

Ha kiválasztottuk a receptet, mindenképp javaslott átírni a receptet papírra, vagy ideális esetben sörfőző naplóba. Ennek előnye, hogy bevásárolni is magunkkal tudjuk vinni, illetve a főzés közben is fel tudjuk írni, amiket kell. Fontos azonban, hogy a komló mennyiségét általában újra kell kalkulálni az alfasav függvényében. A még meg nem vett komlókról a boltok online felületén tájékozódhatunk, hogy épp milyen áll rendelkezésre.

2. lépés: Bevásárlás

Ha nem az első sörünket készítjük, a recept alapján felmérhetjük, mi áll esetleg rendelkezésre: A fix kiszerelésű komlók miatt általában lehet találni egy kis maradékot a hűtőben :) Továbbá ne feledjük ellenőrizni, milyen eszköz hiányzik a főzéshez.

A vásárlás során gondoljunk még arra is, hogy a megroppantott malátát 1-2 héten belül érdemes felhasználni, nehogy tönkre menjen (pl megpenészedjen).

3. lépés: Időrend

Ha mindent beszereztünk, már csak meg kell főznünk a sörünket. Ehhez ki kell néznünk egy megfelelő napot, ami teljesíti a következő kritériumokat:

  • ráérünk azon a napon legalább 4-8 órára (mennyiségtől függően)
  • ráérünk kb 3 hét múlva kb 1.5-3 órára (mennyiségtől függően)

Következő lépés, hogy (lehetőleg még előtte lévő nap) készítsünk egy check-in listát, főleg az első főzéseknél. Sok oldalról le is lehet tölteni ilyet hagyományos https://www.brewersfriend.com/checklist-allgrain/ és koncentrátumból https://www.brewersfriend.com/checklist-extract való főzéshez is.

Én még végig szoktam gondolni, hogy az egyes főzési lépések kb mennyi időbe fognak kerülni. Ez nekem azért fontos, mert egyszerre általában 2-3 sört is főzök, és így tudom, hogy mikor, milyen eszköz és hol fog kelleni, illetve a csúszásból látom, hogy bele tudok-e még kezdeni a következőbe.

Hétvégén tervezem főzni 3 sört: 10L Porter, 10L Stout és 20 liter IPA volt a terv. Sajnos az új szűrőm is lassabb volt a vártnál, és a stout se haladt, ahogy terveztem, így már délután 3 felé láttam, hogy az IPA ki fog maradni a napból, vagy soha nem fogok eljutni az ágyig. Tudom, ez egy unalmas tanítópélda jellegű sztory volt, de mára ez jutott :)

Ez után térjünk nyugovóra, és aludjuk ki magunkat, mert hosszú nap vár ránk...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisorfozes.blog.hu/api/trackback/id/tr5715054800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása