Gondolatok a sörfőzésről

Avagy hogyan főzhettek sört ti is otthon

Sörfőzési napló? Minek az?

2019. október 07. 11:22 - Seri_

"Minek írjam le? Ott a recept a neten!" "Úgy is emlékezni fogok rá!" "Még úgy is csak kísérletezek..." - Tipikus kifogások, amik az ember eszébe jutnak. Én is így kezdtem, aztán elég hamar tanultam belőle. Most minden főzést időpontokkal, hőfokokkal és grammokkal összefirkált lapok társaságában töltök. Hogy miért? Mert még jobb söröket szeretnék, mint amiket most tudok.

A sörfőző napló a jó barátunk. Leszámítva néhány kivételes zsenit, akik azonban nem vesztegetik erre a felesleges idejüket ilyesmire (legalábbis több okból se tudom elképzelni, ahogy Sheldon Cooper hatalmas üstökben főzi a ragacsos-cukros malátalevet), nem tudjuk heteken és hónapokon át azokat az apróságokat megjegyezni, ami a sör karakterét változtatja. Olyan apróságokra is gondolok, hogy véletlen túlmelegítettük, vagy hogy 3grammal több komló került bele.

Nekem az egyik utolsó receptemnél fel lett írva, hogy egy darázs belerepült, és végleg eltűnt. Az ilyen apróságok is érdekesek lehetnek: jó nevet adhat a sörnek, vagy jó háttértörténetet lehet keríteni hozzá.

Ilyen naplót akár mi is készíthetünk egy tűzőgép és egy nyomtató segítségével, vagy egy kockás füzettel (bár ez a leg megoldás), vagy vehetünk egyet a boltban. Az én verziómat itt éritek el: Én az első receptjeimet a BrewersFriend (https://cdn2.brewersfriend.com/brewersfriend_allgrainsheet.pdf) receptmintájával kezdtem. A legnagyobb hátránya, hogy főzés után könnyű elhagyni, de ezt leszámítva teljesen tökéletes.

Mit ajánlott tartalmaznia?

A napló fő feladata, hogy a főzésünk teljes folyamatát végigkísérje és azt reprodukálhatóvá tegye. Így tartalmaznia kell

  • Azonosításhoz szükséges paraméterek
    • Név
    • Mennyiség
    • Főzés időpontja
    • Sör típusa
  • a hozzávalókat, és azok legfontosabb paramétereit
    • Maláták (fajta, mennyiség)
    • Komlók (fajta, menyiség, Alfasav tartalom, IBU)
    • Élesztő (fajta, mennyiség, erjesztési hőmérséklet)
    • Esetleges egyéb hozzávalók (gyümölcsök, méz, stb.)
  • főzési lépcsőket (hőmérséklet, időtartam)
  • Komlózási lépcsőket (Általában a komlókkal együtt van feltűntetve a forralási időtartam)
  • Fokoló által mért értékek
  • Egyéb paraméterek (IBU, SRM, Alkoholfok)
  • Jegyzeteknek helyet

Továbbá amit még belevennék, ha van rá helyem, akkor az a kóstolás utáni vélemény, hiszen úgy tudjuk az egyes főzések között visszakeresni, hogy mikor megyünk jó irányba.

A napló másik fele a fix oldalak. Főzés és recept előkészítés közben nekem jól szokott jönni például:

  • Mértékegységek közötti átváltás
  • AVB számító segédlet
  • Palackozó cukor számítási segédletek
  • Jegyzetek, raktárkészletek

Hogyan vezessük a naplót?

Erre nincs tökéletes megoldás. Az én módszerem szerint először receptkalkulátorban összeállítom a receptet. Ekkor látom, hogy ha valami hiányzik, ami befolyásolja a receptet (tipikusan a komlónál lehet ilyen), akkor azt még nem töltöm ki a vásárlásig. A főzés előtti napon a naplóba átviszem a receptet (főzés közben a toll/papír jóval egyszerűbben használható, illetve én jobban is szeretem), és onnantól abban is kezelem. Én szeretek minden részletet felírni, ami nem tervszerű, hiszen nem tudom, hogy fél év múlva mi lesz a fontos a következő főzések tükrében.

Nyomtatható sörfőzőnapló

És egy kis "ajándék", készítettem nektek egy elég alap naplót (később még bővítem néhány statikus oldallal). Méretei szerint A5, és beletehető az A5-ös gyűrűs lefűzőkbe, vagy lehet spiráloztatni is egy kis könyvet. Én az előbbit ajánlom, hasznos, ha a hibás oldalakat ki tudod venni, mert biz néha az ilyen előfordul.

Nyomtatása szigorúan egy oldalasan, a hátoldal további terület a jegyzeteknek :) Továbbá a második oldalból nyomtassatok fele annyi, mint ahány lapot szeretnétek a naplóba, és tadá! készen álltok a főzésre!

A napló legfrissebb nyomtatható verziója letölthető innen, a régebbieket a letöltések alatt megtaláljátok.

És csak hogy elbüszkélkedjek, a kedvenc grafikusom elkészítette a születésnapomra az én sörnaplómat:
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisorfozes.blog.hu/api/trackback/id/tr9815070116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása