Gondolatok a sörfőzésről

Avagy hogyan főzhettek sört ti is otthon

Harmadik lépés: Komlóforralás

2020. március 17. 12:00 - Seri_

Avagy tartósítsuk a sörünket?

Ha végeztünk a sör leszűrésével, itt az idő, hogy a malátalevünkből tényleg sörlé készüljön.

A komlóforralásnak több fontos szerepe van a sörfőzés folyamatában.

  • Az egyik legfontosabb, hogy a forralás során 100°C hőmérsékletre emeljük tartósan a lé hőmérsékletét. Így a sörlében elpusztítjuk a baktériumokat és idegen élesztőket, megelőzve annak megromlását, illetve nem várt ízek kialakulását.
  • A másik a sör keserűségének meghatározása. Ezt a hozzáadott komló mennyisége és alfasav tartalma határozza meg.
  • És természetesen a komló nem csak alfasavat tartalmaz, hanem illóolajokat is. Ezek segítségével a sör ízét és illatát tudjuk befolyásolni.

Utóbbi kettőről nem sokára részletesebben olvashattok.

A komlót nem csak az ízek miatt használjuk, hanem a sör tartósítására is szolgál. És ez okozta az IPÁ-k létezését. Amikor az angolok sört vittek a hajókon Indiába, a hosszú út alatt a sör megromlott volna, ezért nagy mennyiségben adtak hozzá komlót. És bumm! Így lett az India Pale Ale.

Amire szükségünk lesz

  • Előkészített, leszűrt sörlé
  • Főzőedény
  • Keverőkanál
  • Mérleg (0.5g-0.02g pontosságú)
  • kis mérőpohár
  • Stopper, vagy telefonos alkalmazás
  • Hűtőcső, ha van

A komlóforralás

És most következik a legkönnyebb lépés. A leszűrt malátalevet egészítsük ki vízzel, hogy a megfelelő tervezett mennyiség 1.2x-e legyen.

A szorzó változhat a hűtési módszer függvényében. Az 1.2x a legtöbb esetben igaz, kivétel ha valamilyen kockázatosabb megoldással próbálkozunk.

Ezek után tegyük a tűzhelyre melegíteni, és várjunk addig, amíg felforr. Addig kimérhetjük az első komlóadagot. Az első adag komlót akkor tesszük bele, amikor a főzet már rendesen forr. Ekkor elindítjuk a stoppert, hogy a következő adag hozzáadására figyelmeztessen.

Apróság, de a kezdő főző elnézheti: Az értékek komlóforralásnál a hátralévő időt jelzik. Gyakorlati példát nézve, ha a recept szerint
  • 60 perc - 10g Target
  • 10 perc - 15g Amarillo
akkor ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy forráskor beleteszünk 10g Target komlót, majd 50perc múlva 15g Amarillo komlót, és tovább 10perc múlva levesszük az edényt, és örülünk. Érdemes lehet, hogy a recept szélére a különbözeteket kijegyzeteljük, nehogy elnézzük, és valahol elcsússzunk a főzés közben.

Még egy apró figyelmeztetés: A receptek tartalmazhatnak olyan komlózásokat, amelyek nem főzéskor, hanem erjedéskor kerülnek bele. Ezeket onnan is felismerhetjük, hogy napokban van megadva a receptben. A komlóforralás alatt nem kell ezzel foglalkozni, a következő fejezetben visszatérünk rá.

Én a kisebb hőveszteség végett az edényt részlegesen le szoktam fedni, egyébként a főzőlap nem tudja a forráspontig melegíteni. Ilyenkor nagyon figyelni kell, ha teljesen le van fedve, pillanatok alatt kifut. Bevállt módszer, hogy nem töltöm színig az edényt, illetve a hőmérőt benne hagyom az edényben, és a tartója általában elég levegőt biztosít a balesetek elkerülésére. Ennek ellenére az első alkalmakkal ne hagyjuk magára, ha nem szeretnénk a forró tűzhelyről égett karamellt vakarni.

Példa Példa...
Ellenpélda ..és ellenpélda

A rutinosabbak ilyenkor már ott merik hagyni a főzőedényt (például a hűtés után szükséges eszközök fertőtlenítésével, vagy kövezkező adag máslásával szorgoskodnak) de 10 percenként azért nézzünk rá, hogy az edény falára feltapadt komlót visszakeverjük a sörlébe. És természetesen a stopperről se felejtkezzünk el.

Ha van hűtőcsövünk, azt az utolsó 10 percre mindenképp tegyük a forró folyadékba, hogy az is fertőtlenítésre kerüljön a hűtéshez.

Amennyiben a teljes főzés véget ért (azaz az első komló belehelyezésétől a recept szerinti idő eltelt) vegyük le a főzőlapról. Ha a recept szerint van 0 perces komlónk, akkor azt a még forró, de tűzhelyről levett sörlébe tesszük bele.

Ezek után nincs más hátra, készítsük elő a hűtéshez! De az már egy következő fejezet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisorfozes.blog.hu/api/trackback/id/tr6915469532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása