Gondolatok a sörfőzésről

Avagy hogyan főzhettek sört ti is otthon

Az első lépés: Készítsünk sörlevet!

2019. október 30. 16:20 - Seri_

Avagy hogy történik a cefrézés?

Elérkeztünk a főzés első napjához! Mindenki kipihenten, időben felkelt, és lelkiekben is készen állunk egy hosszú megpróbáltatásra, kezdjünk hát neki!

A sörfőzés első "igazi" lépése a sörlé elkészítése, avagy a cefrézés. Itt határozzuk meg a sörünk fő tulajdonságait: alkoholfokát, édességét, sűrűségét, habját, és ezek által az alap ízvilágát. Nem csak a megválogatott alapanyagokkal tudjuk a sörünket befolyásolni, hanem az egyes lépcsők hosszával vagy elhagyásával is.

Amire szükségünk lesz

  • Maláta
  • Sörfőző edény (10-30L közötti acéledény)
  • Keverőkanál
  • Stopper
  • Hőmérő
  • Sűrűségmérő és mérőhenger
  • Előkészített sörrecept

Jól jöhet még

  • Kisebb, 3-5L körüli edény
  • Hőálló mérőpohár vagy merőkanál
  • Jód

20191011_172806.jpg

Mielőtt nekikezdünk

Ha házi sörfőzésről beszélünk, egyféleképp tudjuk igazán elrontani: Ha befertőzzük. A komlóforralásig nem szükséges a fertőtlenítés, azonban a tisztaságot mindenképp őrizzük meg! Mielőtt nekiesünk, a konyhát tiszítsuk meg, különös tekintettel a pultra, tűzhelyre, a mosogatóra, és minden eszközt!

Én első alkalmaknál fertőtlenítettem fertőtlenítőszerrel minden munkaterületet, azonban ez felesleges, és problémás is: Nálam a konyhapult felső festett rétegét ugyanis megoldotta. Azóta a fertőtlenítőszert csak gumikesztyűben használom, a biztonság kedvéért :)

Mi fog történni?

Mint mondtam, nem vagyok élelmiszermérnök, így csak röviden: A gabonafélék, (és ez által az előkészített malátánk,) amelyből a sört készítjük keményítőt tartalmaznak. Ezzel az a probléma, hogy az élesztő nem tudja feldolgozni, így sose lenne belőle sör. Jó hír, hogy a malátánk tartalmaz bizonyos enzimeket, amelyek működését mi elősegíthetjük, és amelyek a keményítő bontására alkalmasak. Azonban a rossz hír, hogy ezek azért érzékeny dolgok, kis hőmérsékleti tartományban működnek, és túl magas hőmérsékletnél egyszerűen tönkre mennek.

Ezért mi a sörlé főzésekor lépcsőzetesen emeljük a hőmérsékletet, így szabályozva melyik enzim működjön: míg az adott lépcsőn töltött idővel az adott enzim működési idejét, és ezzel eredményességét határozhatjuk meg.

Később az egyes lépcsőkről is mesélek, de az önmagában kitesz egy fejezetet!

Vágjunk bele!

Első lépésben a sörfőzőedénybe megfelelő mennyiségű vizet teszünk: ez 1kg malátához 2.5-4L vízet illik számolni, a maláta fajtájától függően. Ökölszabályként általában 3L-rel szoktam számolni, és néhány sörnél használok. Ezt a mennyiséget az első főzési lépcső + 2°C-re melegítjük, majd hozzájuk a malátát és jól összekeverjük a készülő sörlevünket. Ekkor kezdjük mérni a hőmérsékletet és az időt. Továbbá fontos, hogy gyakran, illetve ha melegítjük az edényt, folyamatosan kavarjuk. Ez azért szükséges, hogy a folyadék hőmérséklete a lehető legegységesebb legyen, illetve a cukrok, és a cukrot tartalmazó maláta ne ülepedjen le és induljon el benne a karamellizálódás.

20190914_121455.jpg

Az első főzéseknél rendszeresen figyeljük a hőmérsékletet. Nincsenek csodák és aranyszabályok, minden tűzhely és edény más és más. A sörlé fűtéséhez szükgéses fokozat eltér, és hűlés sebessége is más, ezt nekünk kell kitapasztalni. Érdemes figyelni például, hogy a hagyományos kerámialapos tűzhelyek lassabban kezdenek el melegedni, és kikapcsolás után is még fűtenek, míg egy gáz vagy indukciós főzőlap azonnal hat a hőfokra. Ilyenkor tud jól jönni, ha pár liter vizet még a főzés kezdetén el kezdünk forralni: 1-2 dl hideg vagy forróvíz hozzáadásával relative gyorsan korrigálhatjuk a hőmérsékletet.

A lassabb kavarással és ezzel karamellizálódás beindításával a sör sötétségét növelhetjük a világosabb söröknél. Ez kimondottan fontos lehet, amikor versenyen szeretnénk indítani sört, hiszen az egyes sörtípusokra a szín (SRM) is meg van határozva. Természetesen egy otthoni sörfogyasztásnál ez kevésbé fontos.

Modern vagy tradícionális?

A sör főzésnél a lépcsők közötti váltásra kétmódszert használnak: A tradícionális és a modern módszer. Ezzel a sörfőzési lépcsőket nem befolyásolja.

A trandícionális módszer azokból az időből való, amikor még nem voltak pontos mérőeszközök a főzőmesterek kezében, azonban a reprodukálhatóság fontos volt. Módszertanilag az adott hőfokon lévő sör egy részét (lépcsőtől függően a recept meghatározza, vagy mi is kiszámíthatjuk) felforraljuk, míg a másik része az adott hőfokot tartja. Amikor a kivett főzet már forr, összeöntjük a két adagot. Tradícionálisan így készülnek a cseh lágerek.

A modern módszer egyszerűbb, kevesebb eszközigénnyel: Amikor a stopper lejár, a főzetünk hőmérsékletét elkezdjük folyamatosan emelni 1-2°C/perc sebességgel. Elvileg ez más ízeket eredményez, azonban kezdő sörfözőknek egyszerűbb, illetve amerikai söröknél népszerű.

A későbbiekben az egyes sörfőzési módszerekbe és hőmérsékleti lépcsőkbe még jobban belemegyek, amikor a receptek tervezéséről fogok írni!

Jódpróba

Ha az utolsó lépcsőnek is a végére értünk, nem árt ellenőriznünk, hogy tényleg minden keményítőt feldolgoztunk-e. Ezt jódpróbával tehetjük meg.

Mindenki emlékszik arra, amikor a középiskolában a krumplira jódot csöpögtetett a tanárnónk vagy tanárunk. Ha nem, most felidézheti, mert mi is ezt a módszert fogjuk alkalmazni. Egy kis tálkába kiveszünk egy keveset (pár cseppet) a sörlevünkből, és egy-két csepp jódot adunk hozzá. Amennyiben kékké válik, reakcióba tud lépni keményítővel, tehát még nem történt meg az összes bontása, és tovább kell főznünk a sörlevet.

Ha nincs jód otthon, a betadin is jó lehet. Azonban jóval drágább, így jobban járunk ha tudunk beszerezni gyógyersztárból vagy sörfőzőboltból.

A recept végére érve

Ha a jódpróba negatív volt, akkor még egy dolgunk maradt: a főzetünket 78°C-ra emeljük, és ott minimum 10 percig tartjuk. Ez a lépés az enzimstabilitáshoz szükséges, hogy megelőzzük az ízek további változását, és segítjük a cukrok oldódását.

Ezek után következhet a szűrés és a máslás, de az már legyen a következő fejezet!

Szólj hozzá!

Sörfőzési napló? Minek az?

2019. október 07. 11:22 - Seri_

"Minek írjam le? Ott a recept a neten!" "Úgy is emlékezni fogok rá!" "Még úgy is csak kísérletezek..." - Tipikus kifogások, amik az ember eszébe jutnak. Én is így kezdtem, aztán elég hamar tanultam belőle. Most minden főzést időpontokkal, hőfokokkal és grammokkal összefirkált lapok társaságában töltök. Hogy miért? Mert még jobb söröket szeretnék, mint amiket most tudok.

A sörfőző napló a jó barátunk. Leszámítva néhány kivételes zsenit, akik azonban nem vesztegetik erre a felesleges idejüket ilyesmire (legalábbis több okból se tudom elképzelni, ahogy Sheldon Cooper hatalmas üstökben főzi a ragacsos-cukros malátalevet), nem tudjuk heteken és hónapokon át azokat az apróságokat megjegyezni, ami a sör karakterét változtatja. Olyan apróságokra is gondolok, hogy véletlen túlmelegítettük, vagy hogy 3grammal több komló került bele.

Nekem az egyik utolsó receptemnél fel lett írva, hogy egy darázs belerepült, és végleg eltűnt. Az ilyen apróságok is érdekesek lehetnek: jó nevet adhat a sörnek, vagy jó háttértörténetet lehet keríteni hozzá.

Ilyen naplót akár mi is készíthetünk egy tűzőgép és egy nyomtató segítségével, vagy egy kockás füzettel (bár ez a leg megoldás), vagy vehetünk egyet a boltban. Az én verziómat itt éritek el: Én az első receptjeimet a BrewersFriend (https://cdn2.brewersfriend.com/brewersfriend_allgrainsheet.pdf) receptmintájával kezdtem. A legnagyobb hátránya, hogy főzés után könnyű elhagyni, de ezt leszámítva teljesen tökéletes.

Mit ajánlott tartalmaznia?

A napló fő feladata, hogy a főzésünk teljes folyamatát végigkísérje és azt reprodukálhatóvá tegye. Így tartalmaznia kell

  • Azonosításhoz szükséges paraméterek
    • Név
    • Mennyiség
    • Főzés időpontja
    • Sör típusa
  • a hozzávalókat, és azok legfontosabb paramétereit
    • Maláták (fajta, mennyiség)
    • Komlók (fajta, menyiség, Alfasav tartalom, IBU)
    • Élesztő (fajta, mennyiség, erjesztési hőmérséklet)
    • Esetleges egyéb hozzávalók (gyümölcsök, méz, stb.)
  • főzési lépcsőket (hőmérséklet, időtartam)
  • Komlózási lépcsőket (Általában a komlókkal együtt van feltűntetve a forralási időtartam)
  • Fokoló által mért értékek
  • Egyéb paraméterek (IBU, SRM, Alkoholfok)
  • Jegyzeteknek helyet

Továbbá amit még belevennék, ha van rá helyem, akkor az a kóstolás utáni vélemény, hiszen úgy tudjuk az egyes főzések között visszakeresni, hogy mikor megyünk jó irányba.

A napló másik fele a fix oldalak. Főzés és recept előkészítés közben nekem jól szokott jönni például:

  • Mértékegységek közötti átváltás
  • AVB számító segédlet
  • Palackozó cukor számítási segédletek
  • Jegyzetek, raktárkészletek

Hogyan vezessük a naplót?

Erre nincs tökéletes megoldás. Az én módszerem szerint először receptkalkulátorban összeállítom a receptet. Ekkor látom, hogy ha valami hiányzik, ami befolyásolja a receptet (tipikusan a komlónál lehet ilyen), akkor azt még nem töltöm ki a vásárlásig. A főzés előtti napon a naplóba átviszem a receptet (főzés közben a toll/papír jóval egyszerűbben használható, illetve én jobban is szeretem), és onnantól abban is kezelem. Én szeretek minden részletet felírni, ami nem tervszerű, hiszen nem tudom, hogy fél év múlva mi lesz a fontos a következő főzések tükrében.

Nyomtatható sörfőzőnapló

És egy kis "ajándék", készítettem nektek egy elég alap naplót (később még bővítem néhány statikus oldallal). Méretei szerint A5, és beletehető az A5-ös gyűrűs lefűzőkbe, vagy lehet spiráloztatni is egy kis könyvet. Én az előbbit ajánlom, hasznos, ha a hibás oldalakat ki tudod venni, mert biz néha az ilyen előfordul.

Nyomtatása szigorúan egy oldalasan, a hátoldal további terület a jegyzeteknek :) Továbbá a második oldalból nyomtassatok fele annyi, mint ahány lapot szeretnétek a naplóba, és tadá! készen álltok a főzésre!

A napló legfrissebb nyomtatható verziója letölthető innen, a régebbieket a letöltések alatt megtaláljátok.

És csak hogy elbüszkélkedjek, a kedvenc grafikusom elkészítette a születésnapomra az én sörnaplómat:
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása