Gondolatok a sörfőzésről

Avagy hogyan főzhettek sört ti is otthon

Mire lesz szükségünk?

2019. szeptember 11. 18:12 - Seri_

A főzés legdrágább része a felszerelés összeszedése. Nagy rosszul hangzik, ugye? Nem kell félni, én se a félmilliós főzőgépekkel kezdtem, sőt, még mindig nem jutottam el odáig.

Saját tapasztalataim alapján 3 (kezdő) szintet sikerült belőnöm:

  1. Az egyszeri főző
  2. Az otthoni főző
  3. A hobby főző

Viszont mielőtt ezt eldöntenéd, keress egy stabilan 17-22°C közötti helyet, ahol senki se rúgja fel majd az erjedő sörödet!

Az egyszeri sörfőző

Ez a szint tipikusan azoknak, akik csak egyszer akarnák kipróbálni, illetve ha valakinek ajándékba szeretnénk összerakni egy kit-et. Természetesen a lehetőség ott van mindig, hogy fejlődjünk és fejlesszünk, ha mégis megtetszik, de ha már eleve többet szeretnénk, mint kipipálni a bakkancslistát, akkor érdemes egyből egy félkategóriával fentebb kezdeni.

egyszeri.jpg

Mindent egy helyen

A legegyszerűbb, ha egy komplett kezdőcsomagot szerzünk be. (Én őrületem anno egy ilyennel kezdődött: https://brooklynbrewshop.com/collections/beer-making-kits) Ezek már pontosan kimért malátát és komlót tartalmaznak, továbbá benne van szinte minden, amire szükségünk lehet. Ezen túl néhány háztartási eszközre lesz szükségünk: 

  • 5L-es lábos,
  • keverőkanál,
  • erősebb szűrő

Ezen túl még megfelelő fertőtlenítőszer fog kelleni, ami lebomlik, és nem teszi utána mérgezővé a sörünket.

A doboz részletes és pontos leírást találunk hozzá, és igazából gyerekjáték lesz a főzés.

Ha magunk válogatnánk

Ha esetleg mégse, akkor a továbbiakra is szükség lesz:

  • 5L-es sörfőző vödör vagy gallonos üvegballon megfelelő dugóval
  • 2m műanyagcső
  • hőmérő
  • kotyogó
  • a háztartási eszközök és a fertőtlenítőszer az előző bekezdésből
  • Opcionálisan egy fokoló

Most az alapanyagről ne ejtsünk szót, azt majd később még elővesszük. De igen, az is kelleni fog. 

A kis tételnek sokszor nagy hátránya, hogy a költségek magasak. Szóval ezt az utat nem igazán ajánlom. Egy este alatt el tud fogyni, hisz 6 üveg sörünk lesz. Ekkora tételre nem érdemes dugózót beszerezni, jobban járunk, ha a boltban veszünk pár csatosüveges sört, és abba palackozzuk.

Kiváló viszont, ha csak egyszer főzünk, illetve később néhány 5 literes erjesztő jól jön, ha pl különböző hidegkomlózásokkal kísérletezünk.

Az otthoni sörfőző

Ez már egy jóval ideálisabb megoldás. Nekem lassan egy éve kiválóan működik.
Itt már 10-15 literes erjesztőt használunk, és csak minimális extra beruházásra van szükség. Amit vennünk kell:

  • 15L-es lábos (otthon néha megtalálható)
  • 10 vagy 15L-es erjesztőtartály (10L-rel könnyebb számolni, de a bevált recepteknél kevesli az ember)

Ezen felül a már bevált eszközök:

  • kotyogó
  • hőmérő
  • keverőkanál
  • konyhai mérleg
  • műanyagcső / sziphon
  • erős szűrő
  • fokoló
  • koronazáró, üvegek és kupakok
  • fertőtlenítő és tisztítószer

otthoni.jpg

Hosszú távon összerakhatunk okosabb szűrőmegoldást, illetve a műanyag cső helyett vehetünk automata sziphont, és még sok minden mást okoskodhatunk, de ezekről kicsit később.

Előnye a kis méretek és a még mindig sok konyhai elem miatt, hogy helyigénye nem túl nagy, másrészt kevésbé fog szíven ütni minket a második főzőedény beszerzése. Hátránya a mennyiség, hisz egy napi munka pont fele annyi sört eredményez, mint a "hobby csomag" esetében.

Kiváló az elején, amikor új söröket, új ízeket próbálunk ki, és sokszor, de kisebb mennyiségbe főzzük, és folyamatosan tökéletesítjük a receptet.

A hobby sörfőző

Aki beleszeret a dologba, és kicsit is adottak a lehetőségei, idáig biztos, hogy el fog jutni. Ki később, ki előbb. Már komoly befektetést igényel, mert szinte senki se tart otthon legalább 25 literes lábost, sőt, sokan fel se tudják forralni.

Az előnye, hogy szinte minden recept erre a méretre készül, és az élesztőket is erre a méretre csomagolják. És egységnyi munka befektetéssel a legtöbb sört így tudjuk előállítani, ami nem hátrány.

Itt már 10-15 literes erjesztőt használunk, és csak minimális extra beruházásra van szükség. Amit vennünk kell:

  • 25-30L-es lábos
  • 25L-es erjesztőtartály
  • Eszköz, ami képes felmelegíteni 25L vizet és az edényt 100°C felé
  • megfelelő szűrő
  • fertőtlenítő és tisztítószer

Ezen felül a már bevált eszközök:

  • kotyogó
  • hőmérő
  • keverőkanál
  • mérleg
  • sziphon / műanyagcső
  • szúrő
  • koronazáró, üvegek és kupakok
  • fertőtlenítő és tisztítószer 

hobby.jpg

Előnye, hogy egységnyi munkával a legtöbb sört előállíthatjuk. Azonban ez viszonylag komoly kezdőtőkét igényel. 

Egy kis matek

Játszunk el a számokkal! Nézzük, mi árban a kezdőkülönbség a 3 kategória között!

Most csak becsülöm az árakat, ne vegyétek kézpénznek :) Továbbá feltételezem, hogy van egy minimálisan felszerelt konyhátok.

Egyszeri: 8500-10000 Ft
Otthoni: 25000-30000 Ft (ha nincs megfelelő edényed), 12000-17000 edény nélkül.
Hobby: 40000-50000 Ft + melegítőeszköz (egyes legendák szerint a konyhai főzőlap még felfűti, nekem 15L-nél már megáll a tudománya. Egyik kollega által használt eszköz 70000 Ft újonnan.)

Az utóbbit, mint teljes szett meg lehet találni 40000 forinttól sörfőzőboltokban, de saját tapasztalat alapján a szettekbe mindig lesz valami, amit le akarunk cserélni, mert mi a másik fajtát jobban szeretjük.

Sokszor meg lehet úszni olcsóbban/drágábban, én például sokáig egy 10L-es és egy 5L-es edényben főztem. De később még  :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hazisorfozes.blog.hu/api/trackback/id/tr5215050282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása